Biografie

_DSC5216

[Fotografie Eveliene Deraedt voor Villa Verbeelding]

“Ik ben vaak geneigd te denken dat mijn tekeningen alleen maar goed kunnen zijn als er bloed, zweet en tranen aan vooraf gegaan zijn. Terwijl een losse, spontane schets soms zoveel krachtiger kan zijn, zoveel meer tot de essentie kan komen.”

Na haar middelbare studies tekende Kaatje Vermeire voor een opleiding Grafische en Reclamevormgeving aan de Gentse Academie. Gebeten door illustratie en experiment vervolgde ze haar creatief traject met een opleiding Vrije Grafiek, waarin ze de eindeloze en grensverleggende mogelijkheden van de grafische druktechnieken (houtsneden, etsen, …) ontdekte.

Het boek De Vrouw en het Jongetje was haar eerste grote illustratieve opdracht voor uitgeverij De Eenhoorn (2007). In 2008 ontving ze hiervoor een Boekenpluim en een White Raven. Het boek is ondertussen reeds in 3 talen verschenen.

Niet veel later volgde Mannetje en Vrouwtje krijgen een Kind, een prentenboek met een honingzoet verhaal van Brigitte Minne.

Kaatje was in november 2008 ook een maand lang te gast op de auteursblog van Villa Kakelbont, wat resulteerde in het beeldverhaal De V-Vlucht van Otar. Hierbij verzon ze zowel woord als beeld. Dit verhaal werd inmiddels reeds vertaald en uitgegeven door de Spaanse uitgeverij Barbara Fiore: El Vuelo en V de Otar.

Mare en de dingen – met tekst van Tine Mortier – werd in Ronse bekroond met de Grote Prijs van de Picturale 2010 en is ondertussen in niet minder dan 13 talen verschenen.

Ook van haar volgende prentenboek De Vraag van Olifant (een universeel liefdesverhaal met een hoekje af) zijn de Taïwanese (en vele andere buitenlandse) rechten reeds verkocht… Dit boek kreeg eveneens een White Raven.

In 2012 werkte Kaatje samen met de Nederlandse auteur Bas Rompa. Samen gaven ze gestalte aan Japie De Stapelaar, een meeslepend verhaal over ver kijken en loslaten.

In 2015 realiseerde Kaatje de (muur)illustraties voor het nieuwe Koningin Mathilde Moeder & Kind Centrum van het Antwerpse UZA.

Inmiddels heeft ze er ook een samenwerking met auteur/theatermaker Peter Verhelst op zitten. In maart 2016 verscheen hun nieuw prentenboek voor adolescenten/volwassenen: De Zeer Vermoeide Man en de Vrouw die Hartstochtelijk van Bonsai hield. Een eigenaardig verhaal over een allesomvattende liefde…

In 2018 maakte ze samen met actrices & theatermaaksters Alice Reys en Ariane Van Vliet het prentenboek: Ans & Wilma – Verdwaald, gebaseerd op een bestaand theaterstuk. Met dit boek toont ze haar meer guitige, ondeugende en lichtvoetige kant. In november 2019 ontving ze hiervoor de Boekenpauw.

In 2019 realiseerde ze ook het prentenboek In de Tuin van Monet, naar aanleiding van de expo Monet – Tuinen van verbeelding (12/10/2019 – 2/2/2020) in Den Haag in opdracht van Kunstmuseum Den Haag en Uitgeverij Leopold. Hierbij verzon ze zowel tekst als beeld.

Overal en voortdurend is Kaatje haar werkmateriaal aan het sprokkelen. Haar atelier is een ‘netjes geordende’ papieren vuilnisbelt. Door herschikking en een combinatie van collage-, verf-, teken-, grafische & digitale technieken probeert ze deze zorgvuldig gekozen materialen te verwerken tot ongewone maar sprekende beelden, vol spanning en laagjes. Ze nodigt de kijker uit om te verdwalen in haar eigenzinnige illustraties, die vaak betekenisvolle details toevoegen aan de tekst. Als ze niet aan het werk is, dwaalt ze graag rond op (on)bekende plekken, in boeken, tussen kookpotten, op de planken en andere universa…

Kaatje was onder meer te gast op het Salon du livre et de la Presse Jeunesse in Montreuil (2010), de Beijing International Book Fair (2013) en het Berliner Literaturfestival (2015). Van mei t.e.m. november 2015 kreeg ze een overzichtstentoonstelling in Villa Verbeelding in Hasselt.

Meer:

> English