Biografie

_DSC5216

[Fotografie Eveliene Deraedt voor het Literair Museum Hasselt]

“Ik ben vaak geneigd te denken dat mijn tekeningen alleen maar goed kunnen zijn als er bloed, zweet en tranen aan vooraf gegaan zijn. Terwijl een losse, spontane schets soms zoveel krachtiger kan zijn, zoveel meer tot de essentie kan komen.”

Na haar middelbare studies tekende Kaatje Vermeire voor een opleiding Grafische en Reclamevormgeving aan de Gentse Academie. Gebeten door illustratie en experiment vervolgde ze haar creatief traject met een opleiding Vrije Grafiek, waarin ze de eindeloze en grensverleggende mogelijkheden van de grafische druktechnieken (houtsneden, etsen, …) ontdekte.

Het boek De Vrouw en het Jongetje was haar eerste grote illustratieve opdracht voor uitgeverij De Eenhoorn (2007). In 2008 ontving ze hiervoor een Boekenpluim en een White Raven. Het boek is ondertussen reeds in 3 talen verschenen.

Haar tweede grote opdracht waren haar illustraties voor Mannetje en Vrouwtje krijgen een Kind, een prentenboek met een honingzoet verhaal van Brigitte Minne.

Kaatje was in november 2008 ook een maand lang te gast op de auteursblog van Villa Kakelbont, wat resulteerde in het beeldverhaal De V-Vlucht van Otar. Hierbij verzon ze zowel woord als beeld. Dit verhaal werd inmiddels reeds vertaald en uitgegeven door de Spaanse uitgeverij Barbara Fiore: El Vuelo en V de Otar.

Mare en de dingen – Kaatjes derde prentenboek – met tekst van Tine Mortier, werd in Ronse bekroond met de Grote Prijs van de Picturale 2010 en is ondertussen in niet minder dan elf talen verschenen.

Ook van haar volgende prentenboek De Vraag van Olifant (een universeel liefdesverhaal met een hoekje af) zijn de Taïwanese (en vele andere buitenlandse) rechten reeds verkocht… Dit boek kreeg eveneens een White Raven.

Kaatje werkte in 2012 samen met de Nederlandse auteur Bas Rompa aan een nieuw Eenhoorn-boek. Samen gaven ze gestalte aan Japie De Stapelaar, een meeslepend verhaal over ver kijken en loslaten.

In 2015 heeft Kaatje de (muur)illustraties verwezenlijkt voor het nieuwe Koningin Mathilde Moeder & Kind Centrum van het Antwerpse UZA. Ze heeft er inmiddels ook een samenwerking met auteur/theatermaker Peter Verhelst op zitten. In maart 2016 is hun nieuw prentenboek voor adolescenten/volwassenen verschenen: De Zeer Vermoeide Man en de Vrouw die Hartstochtelijk van Bonsai hield. Een eigenaardig verhaal over een allesomvattende liefde…

Overal en voortdurend is Kaatje haar werkmateriaal aan het sprokkelen. Haar atelier is een ‘netjes geordende’ papieren vuilnisbelt. Door herschikking en een combinatie van collage-, verf-, teken-, grafische & digitale technieken probeert ze deze zorgvuldig gekozen materialen te verwerken tot ongewone maar sprekende beelden, vol spanning en laagjes. Ze nodigt de kijker uit om te verdwalen in haar eigenzinnige illustraties, die vaak betekenisvolle details toevoegen aan de tekst. Als ze niet aan het werk is, dwaalt ze graag rond in (on)bekende steden, boeken, tussen kookpotten, notenbalken en andere universa…

Kaatje was onder meer te gast op het Salon du livre et de la Presse Jeunesse in Montreuil (2010), de Beijing International Book Fair (2013) en het Berliner Literaturfestival (2015). Van mei t.e.m. november 2015 kreeg ze een overzichtstentoonstelling in het Literair Museum in Hasselt. Ze is gastdocent op de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en geeft ook vele lezingen & workshops.

Meer:

> English